Як розпізнати харчове отруєння
Перші ознаки харчового отруєння можуть проявитися як через 20-30 хвилин після вживання продукту в їжу, так і через 5 або навіть 10 годин – це залежить від виду токсину, який викликав отруєння. Зазвичай харчове отруєння супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, болями в шлунку і кишечнику. У хворого також може бути підвищена температура. Сильні й небезпечні отрути навіть здатні вражати нервову систему людини. Може бути ослаблений зір, перед очима хворого з’являється туман, у хворого утруднене дихання через параліч м’язів дихальної системи. В подальшому може наступити параліч і інших м’язів.
Що є причиною харчового отруєння
Іноді сами продукти стають причиною харчового отруєння .Найчастіше
таке трапляється коли вживають:
-
продукти ,термін реалізації минув
-
продукти, уражені гнилью чи пліснявою
-
продукти, куплені на стихійних ринках
-
продукти, з пошкодженою упаковкою
-
продукти,я кі зберігались не так, як зазначено на упаковці
- ліки та лікарські препарати (навіть вітаміни), вжиті без рекомендації лікаря чи у надмірній кількості
-
незнайомі гриби, ягоди
-
продукти у яких містяться речовини, заборонені для вживання в їжу
-
консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом
-
алкогольні напої
Як надати першу допомогу при харчовому отруєнні
Перше, що необхідно зробити при харчовому отруєнні – це максимально швидко звільнити шлунок і кишечник потерпілого від отрути. Для цього обов’язково слід зробити потерпілому промивання шлунку, викликати в нього блювоту, зробити клізму.
Хворому слід дати активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на кожні 10 кг ваги постраждалого. Прийом активованого вугілля повторювати кожні 2-3 години до тих пір, поки вугілля не з’явиться у випорожненнях хворого.
Хворому необхідно давати тепле часте пиття, укутати й зігріти його. Рекомендується утриматися від прийому їжі до повного виведення токсинів з організму.
Немає коментарів:
Дописати коментар